Vi likte ABBA!

Gjennom hele 1970-talle fantes det to personer i Sverige som kvernet ut en samling av perfekte poplåter som antagelig bare Lennon/McCartney kan overgå.

På 70-tallet ga det troverdighet hvis du likte musikk som Genesis, Yes, Pink Floyd eller Queen. Band som gjennom musikalsk virtuositet og rocke-epos på 10 minutters lengde – av og til mer - prøvde å løfte rockmuiskken til å bli en seriøs kunstart på linje med opera og klassiske symfonier.
Bjørn Ulväus og Benny Andersson, med sine koner (senere ekskoner) Annifrid Lyngstad og Agnetha Fältskog startet i 1972 ABBA. Da bandet ble oppløst i 1982, hadde de bak seg 8 album, med noe av den mest fengende popmusikken som er laget. De ble avfeid som kommersielle og uten dybde og substans – men har likevel solgt mellom mellom 300 og 400 millioner plater verden over.

Etter 1982 har ingen av ABBAs medlemmer behøvd å lage musikk for å tjene penger. Benny Andersson og Bjørn Ulvæus har allikevel fortsatt som musikere og komponister. Blant annet for Benny Anderssons Orkester.  Story Of A Heart som kom i 2009 er en samling fra hele Benny Anderssons Orkester’s karriere. Dette er dansebandmusik (på sitt aller aller beste) ispedd en spiseskje ABBA,  en liten klype storbandjazz, og en stor dose folkemusikk som tilsammen blir en utrolig sjarmerende og upretensiøs samling som tåler mange runder i CD-spilleren.
Benny Andersson har laget musikken, Bjørn Ulväus har skrevet tekstene. Benny Andersson spiller keyboards og har med seg et lag av dyktige svenske musikere, samt Tommy Körberg og Helen Sjöholm. Hør Helen Sjøholm synge Story Of A Heart, og Tommy Kørberg’s vokal på Fait Accompli. Den første får meg til å tenke på ABBA på sitt beste, den siste på musikalen Chess, som Andersson/Ulväus skrev musikken til, der Körberg hadde en hovedrolle. Glasgow Boggie er en instrumental inspirert av keltisk/skotsk folkemusikk, Song From The Second Floor bringer tilbake melankolien som ABBAs musikk også kunne ha i seg. Trolska er svensk folkemusikk med en pop-touch. Hvis man har kommet ut av skapet og innrømmet at man faktisk likte ABBAs poplåter, bør man kanskje ta seg tid til å høre på denne samlingen.

Andreas Tryggeset