Acemhuset er blitt nytt!

Når du kommer til Acemhuset i Sporveisgaten i Oslo, møter du et nytt, friskt, nyoppusset hus med nye møbler og gulv, lamper og farger.

Oslos sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide åpner det nye Acem-huset

10. februar 2015 var det storstilt nyåpning av Acem-huset i Sporveisgaten 37 i Oslo.

Oslos sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide åpnet huset med en innsiktsfull tale om et Acem han har kjent til siden oppeksten. Acems grunnlegger Are Holen påpekte det store klasseskillet blant frivillige organisasjoner - mellom "non-governmental organisations", som er inne i varmen og lever på overføringer fra myndighetene, og frivillige organisasjoner som bygger verdier på siden av det statssanksjonerte virkelighetsbilde. Carl Henrik Grøndahl hadde en inspirerende gjennomgang av historien bak et av Oslos eldste forsamlingslokaler - Acem-huset. To KORK-musikere satte tonen med en herlig blanding av musikalsk alvor og spøkefull lek.

Acemhuset i Sporveisgaten på Majorstua i Oslo er et bankende hjerte i Acem. Her har et stort antall mennesker lært å meditere. Lært yoga. Vært på kurs, seminarer, fester, langmeditasjoner, samlinger og markeringer. Herfra ble store loppemarkedfelttog ledet. Mange har et forhold til Acemhuset.
Acem kjøpte gamle Fagerborg menighetshus med loppemarkedpenger i 1976. Bygningen var mildt sagt i begredelig forfatning. I løpet av to år var den restaurert og pusset opp - mye på dugnad. Åpnet med ordfører Albert Nordengen og stor stas i 1978.

Så ble huset godt brukt og slitt gjennom 34 år, før Acem samlet ressurser til å begynne rehabilitering i 2012. Da fikk Storsalen og Lillesalen nytt utseende og nye stoler. I kjelleren ble det bygget nye garderober.

Så, i 2013-14 kom det store løftet: Utvendig ble huset pusset opp til sin opprinnelige fasade, slik som seg hør og bør for et av Oslos få gjenlevende forsamlingshus.

Inne har det blitt nye farger, nye møbler, nye gulv, nye lamper, nytt kjøkken. Den utsøkte billettboden, som sto ved trappen opp til Storsalen, er borte. Meditasjonslærer Morten Helsing og Kurslærer Magne Bell var ansvarlig for rehabiliteringen.