En skog i Kaiserslauten

Etter at Qin forlot Kina for mer enn 10 år siden for å studere, møtte hun en dag Roland midt i en skog i Kaiserslauten – i det tyske Pfalz-området.

Neppe tilfeldig, siden begge har et lidenskapelig forhold til natur. De vil ikke bare se på den, men bruke den aktivt. Slik var det også da de skulle til Norge første gang i 2007. De kom ikke som vanlige turister, men valgte fjell og vidde.
15 dagers fjellvandring i Jotunheim-en var Qins første erfaring med villmarksferie. Da hun skulle løfte sin 15 kg tunge sekk opp på ryggen første dag, kjentes det helt umulig. Men i det øyeblikket fikk hun fordel av et av sine karaktertrekk: aldri gi opp. Etter tre dager kjente hun ikke lenger sekken på ryggen når hun gikk. Hun hadde sine første overnattinger i telt og sine første villmarksmiddager –  enkle supper kokt utendørs. En kald morgen fant de sine eneste støvler søkkvåte av vann da de skulle starte dagens etappe. Det stoppet dem ikke fra å følge planlagt rute videre. ”Det var kjærlighet ved første blikk,” sier Qin, om den mest fantastiske ferie de hadde hatt. 
En internasjonal ukesretrett på Halvorsbøle var en god mulighet, siden kursspråket der var engelsk. Det ble en svært positiv opplevelse for begge. Roland, som arbeider med informasjonsteknologi og roboter, opplevde dyp avspenning, og fikk god anledning til å reflektere og tenke i løpet av uken på retretten.
Oppladning av batteriene
Etter det intensive første møtet med Acem-meditasjon tok Qin og Roland fatt på sine jobber i Oslo. Meditasjon to ganger daglig ble fort del av deres rutine. Takket være den gode starten på Halvorsbøle var det lettere for dem å bli regelmessige mediterende. En fordel for Qin var at hennes oppdragelse var preget av disiplin og pliktoppfyllenhet, så derfor mediterte hun hjemme fra første dag. ”Uten morgenmeditasjonen ville mine arbeidsdager fått en mer hektisk start, og jeg ønsker den gode starten som meditasjon gir. Belønningen for å meditere er klar: om ettermiddagen får jeg ladet opp batteriene igjen etter en travel arbeidsdag. Strømmen av tanker og inntrykk fra dagen blir mindre påtrengende, og det hjelper meg til å avstressing.”          
Økt bevissthet
Rolands vei til regelmessig praksis var også kort, fordi han kunne dra fordel av Qins selvdisiplin. Han opplevde overgangen fra Halvorsbøle som ganske stor: fra den helt spesielle, stille atmosfæren for meditasjon som hadde gitt ham en dyp, intensiv god følelse bare ved å være der, til hverdagen hjemme, der tankene var mer hverdagslige og trivielle. Dessuten måtte halvtimene med meditasjon nå skvises inn, mens det hadde vært veldig god tid til å praktisere på Halvorsbøle.
Viktig forandring
”Jeg fant fort ut at det er bra for meg å ha en meditativ, avslappet start på dagen fremfor å kaste meg ut i alle krevende oppgaver straks. Det får meg til å tenke at hver av disse oppgavene ikke kan være så livsviktige, og dette bringer inn en viktig forandring i mitt dagligliv. Jeg ser at jeg har hatt en trang til å gjøre alt så fort som overhodet mulig, på en hektisk måte. Nå merker jeg om ettermiddagen at meditasjonen reduserer stress som har samlet seg opp gjennom dagen. Jeg føler meg i bedre stemning etter meditasjonen. Alle  tankene som kverner rundt, blir fordøyd, og jeg blir roligere til sinns etterpå. Under meditasjonen kommer det ofte opp ting som har med relasjoner til andre å gjøre: hvordan taklet jeg den situasjonen? Ville jeg ha gjort det på samme måten igjen, eller på en annen måte? Tidligere hadde jeg ikke så mye tanker om slike ting, men jeg er blitt mer bevisst nå. Derfor skyver jeg ikke ting vekk lenger, men reflekterer over hva som skjer. Jeg synes at jeg har fått mye igjen for meditasjon - det er en personlig utvikling.”    
Mer filosofisk
”Jeg er blitt mer klar over hva som har vært forstyrrende for meg, og har fått et mer relevant fokus på hvordan problemer på jobb best kan løses, f eks når sjefen har en annen oppfatning enn jeg. Der jeg pleide å tenke at uløste problemer ikke plaget meg i det hele tatt, kan jeg nå se at det faktisk gjør det. Jeg hadde ikke på forhånd trodd at meditasjon skulle virke å bra. Jeg tror det har gjort oss begge mer filosofiske.” 
   
Et internasjonalt nettverk i Oslo
Da de kom tilbake til Norge for å bli, fikk de en god start på Halvorsbøle før de tok fatt på travle hverdager i nye jobber. Nå innpasser de sine daglige halvtimer med meditasjon, i tillegg til norskstudier. Mens Roland kunne litt fra før og fikk en mykere start, har Qin, på sitt karakteristiske, målrettede vis, gitt seg i kast med å lære populære norske uttrykk.

Roland og Qin har deltatt på langmeditasjoner sammen med andre mediterende i Oslo, og vil fortsette å gjøre det, med veiledning på engelsk. Dette kan være starten på å etablere en internasjonal gruppe av mediterende i Oslo, som kan komme sammen og meditere, diskutere og dele erfaringer.