Intervjuer

Spiser du det du trenger? Trenger du det du spiser?

 

Kostholdsforvirret? Er poteter farlig? Eller A-vitaminer? Er nå egentlig tran så sunt? Skal vi tro stadig nye oppslag om helse og kost og helsekost og alt som skal gjøre oss slanke og lykkelige, må vi snu oss fort og henge med moter og
innspill. Nå kan vi ta det med ro. Nå kommer boken som ordner opp. Spennende å lese. Mange myter blir avlivet. Du blir tryggere på det du spiser. -Jeg så en omtale av stangselleri som superslankemiddel, forteller Vibeke Videm, som har skrevet boken Verdt å vite om vegetarmat. . -Noen hadde beregnet at man bruker mer energi på å tygge og fordøye stangselleri enn den energien kroppen tilføres – ergo: spis masse stangselleri og bli syltynn. -Men det er jo ingen som kan leve med en sånn diett i praksis i mer enn to dager. Mat er ikke bare ernæring, det er nytelse, kos og sosialt fellesskap. Derfor trenger man et velbalansert hverdagskosthold som man kan trives med, sier hun. (Les mer - klikk på overskriften)

Annerledes yogabok!

Norsk Yoga-skole er Norges eldste yogaskole. Are Holen eablerte den allerede i 1968, og skolen har gjennom alle disse årene undervist titusenvis av elever. Til tross for det meget norske navnet har skolen undervist i ulike kulturer rundt om i verden. I utlandet heter skolen Acem School of Yoga. Det har lenge vært et ønske og behov å få nedfelt noen av erfaringene i bokform. Etter flere års grundig arbeid foreligger nå Yogaboken.

Hvorfor gir Norsk Yoga-skole ut en yogabok? Torbjørn Hobbel er redaktør for boken sammen med Are Holen. Han står også for design i samarbeid med Karin Malmberg. Og han svarer:
-Til tross for yogaens store popularitet i både Vesten og Østen opplever vi nok at kjernen i det hele blir mer og mer vannet ut. På veien inn i helsestudioene har mye forsvunnet. Det er som om yoga er i ferd med å ødelegge yoga. Vi håper at vi kan være en liten motvekt til denne utviklingen ved å minne om at yoga kan være så mye mer enn kroppskulturer på linje med aerobics og SPA.

Hva skiller yoga i Norsk Yoga-skole fra andre populære yoga-strømninger i tiden?
-Mye, kanskje det meste, av den yoga som presenteres i Vesten og Østen for tiden, har et annet utgangspunkt enn vårt. Det er først og fremst kroppsbygging. Dette har blant annet sitt opphav i kolonitidens Syd India, der en yogatradisjon vokste frem i møtet med engelsk linjegymnastikk. Ikke noe galt i og for seg, men vår erfaring er at man kan få med seg begge aspekter – det kroppslige og meditative.
Det er mange yogabøker på markedet. Hva er særpreget med denne? (Les mer ved å klikke på overskriften)

Godt på retrett
Godt på retrett

Nelke Galema, Nederland og Freddy Acevedo, Spania om å meditere på Halvorsbøle - godt og lenge.

Astrid og krigen
Astrid og krigen

-Det hadde ikke blitt en bok uten Acem-meditasjon, sier Astrid Iverslien, som har skrevet en bok om andre verdenskrig sett gjennom barnets øyne.

En skog i Kaiserslauten
En skog i Kaiserslauten

Etter at Qin forlot Kina for mer enn 10 år siden for å studere, møtte hun en dag Roland midt i en skog i Kaiserslauten – i det tyske Pfalz-området.

90 år og på vei mot forsoning

(Halvor Eifring) Hun er ikke akkurat en typisk 90-åring. I 2010 utga Berit Østbye diktsamlingen Kjerringrokk etter fem års intenst arbeid. Da boken var klar, belønnet hun seg selv med et kommunikasjonskurs i Acem, og det er der vi treffer henne. Siste kveld på kurset leste hun høyt fra samlingen, med klar og myndig røst og karakteristisk sans for det dramatiske. Nå er hun i full gang med en roman. Og håper hun kan forsones med sin mor. (Klikk på overskriften for å lese mer.)